5. søndag efter påske

5. søndag efter påske

Dato: 5. maj 2024 kl. 10

Se søndagens salmer nederst i dette indlæg.
Efter gudstjenesten er der kaffe/te i Kirkehuset.

Bøn
“Jesus sagde: Bed, så skal der gives jer; …” Det var en del af teksten til store bededag. Også i teksten til denne søndag taler Jesus om at bede:
“Jeg beder for dem; ikke for verden beder jeg, men for dem du har givet mig, for de er dine; alt mit er dit, og dit er mit, og jeg er herliggjort i dem.”

Dürers tegning
Når der tales om at bede, er det nærliggende at tænke på Albrecht Dürers tegning af ‘bedende’ hænder. Tegningen er et forstudie til maleriet The Assumption. Der er tale om en himmelfart – ikke Jesu, men hans moders, Marias himmelfart (The Assumption and Coronation of the Virgin). Marias himmelfart (eller rettere: optagelse) er ikke et dogme i den lutherske kristendomsforståelse, der kun har fokus på Maria som befrugtet af Helligånden og derfor jomfru og Maria som gudsmoder, mens den romersk-katolske kristendom har to ekstra Maria-dogmer: Maria er født uden arvesynd og Maria er optaget i himlen med sjæl og legeme som det første menneske efter Jesus. Maleriet er gået tabt ved en brand, men takket været en kopi kan motivet stadig ses.

Tegningen med de ‘bedende’ hænder – En apostels hænder – er som nævnt et forstudie til maleriet, The Assumption. Tegningen indgik som et element i store bededagsgudstjenesten d. 26. april. På maleriet kan hænderne tydeligt genkendes på dette sort/hvide udsnit:

Billedet øverst i indlægget er et udsnit af et andet af Dürers forstudier af hænder.
Det er dog drejet 90 grader for at passe til det aflange format.

Der synges følgende salmer:
DDS: 724 – Solen stråler over vang
DDS: 22 – Gådefuld er du, hvor Gud
DDS: 588 – Herre, gør mit liv til bøn
LU: 890 – Når æbletræets hvide gren
Løsark – Igen berørt, bevæget af
LU: 883 – Det sused af vinger

(LU=Lysets Utålmodighed)